Sütün fermente edilmesiyle elde edilen yoğurt, insan beslenmesindeki en eski besinlerden biridir. Peki, yoğurt yapmak için başka bir yoğurda ihtiyaç varken tarihteki ilk yoğurt nasıl mayalandı?
Tüm dünyada yoğurdun mucidi olarak Türkler kabul edilir. Kelimenin kendisi, Türkçe kökünden, “yoğunlaştırma” ve “koyulaştırma” kelimelerinden gelir. İlk kez İngilizce olarak, bir seyahat yazarı olan Samuel Purchas’ın 1625’te Türklerin ekşimedikçe sütü tüketmediklerini, ekşiyen süte de yoğurt dediklerini not etmiştir. Adı ne olursa olsun, yoğurdun insan beslenmesine girişi oldukça eskidir. Hepimizin bildiği yoğurt mayalamak için bir başka yoğurda ihtiyaç duyulduğu. Ama yoğurt yapmanın tek yolu bu değil.
Yoğurt nasıl ortaya çıktı?
MS 1. yüzyılda Roma filozofu olan Pliny, eski barbar ulusların sütü nasıl koyu ve yoğun bir kıvama getirmeyi bildiklerini kaydetmiştir. Sağdıkları sütün fazlasını hayvanların iç organlarından yapılmış derilerin (tulumların) içerisinde sakladıkları için, tulumun yapıldığı bu hayvanlarda bulunan bakteriler belirli bir ısıda sütü koyulaştırma eyleminde bulunmuştur. Süt, hayvanların derisindeki bakterilerle reaksiyona girerek fermente olmuş ve bugün bildiğimiz yoğurt benzeri bir şey ortaya çıkarmıştır.
Başka bir teoriye göre ilk yoğurt tesadüfen mayalanmıştır. Yoğurt mayasında laktik asit bakterileri bulunur ve sütü hızlı bir şekilde mayalarlar ancak aynı laktik asit bakterileri ve benzer özellik gösteren bakteriler havada serbest olarak da bulunurlar. Dolayısıyla ilk mayalanan yoğurt da bu şekilde havadaki bakteriler öncülüğünde mayalanıp sonrasında insanların dikkatini çekmiştir. Çiğ tanesi, karınca yumurtası, çam kozalağı gibi yollarla da aynı sonuca ulaşmaya çalışmışlar ve sütün içine önceki yoğurttan biraz karıştırmak sureti ile doğru olan mayalama yöntemini bulmuşlardır.
Yoğurt ne zaman ortaya çıktı?
Yoğurdun varlığı miladın öncesine kadar dayanır.
Yoğurdun ilk kez MÖ 5000 ve 4000’li yıllarda Mezopotamya’da yapıldığı düşünülüyor. Bundan önce, MÖ 6000’de, Hint dini metinlerinde fermente süt ürünleri tüketmenin sağlığa yararlarından bahsedilir. Nitekim bazı tarihçiler, 175 yaşına kadar yaşayan İbrahim’in uzun ömrünü yoğurt tüketmesine bağlayarak, “sokaklarından süt ve bal akan ülke” tabirindeki besini “yoğurt” olarak yorumlamışlardır. Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu Cengiz Han’ın da cesaret versin diye ordularını yoğurtla beslediği kayıtlarda yer alıyor.
Yoğurt, 1542’de, sık sık ateşli ishale yakalanan ve Türk müttefiki tarafından önerilen yoğurtla iyileşen Fransa Kralı I. François tarafından Batı Avrupa’ya getirilir. Böylece yoğurt Avrupa’dan başlayarak dünyaya yayılmaya başlar. İnsanların yoğurda tarçın, bal veya meyve ekleyerek yoğurdu çeşitli biçimlerde tüketme yolları bulması da uzun zaman almaz.
👌👏 çok keyif alarak okuduğum bir yazı.
Beğenmene sevindim:)
I have been browsing online more than three hours lately,
but I by no means found any interesting article like yours.
It’s lovely worth sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content
as you probably did, the web will probably be a lot more useful than ever before.
Thanks a lot:))
Yoğurt 🇹🇷🇹🇷