Dünyanın en popüler içeceği olan Coca-Cola’yı herkes illaki içmiştir. Gittiğimiz hemen hemen her yerde satılan bu içeceğin tadını bilmeyen yok, ancak bu içececeğin tarihi bir o kadar da rahatsız edici. Haydi beraber Coca-Cola’nın geçmişine bir göz atalım.
Coca-Cola’nın Başlangıcı
19. Yüzyılın sonlarında insanların doktorlara olan güveni sarsılmıştı ve toplum daha çok evde yapılan ilaçlara yöneliyordu. Bu ilaçların içine günümüzde uyuşturucu olarak kullanılan morfin ve kokain gibi maddeler koyuluyordu. Savaş gazisi olan John Pemberton morfin bağımlısıydı, bu ilaçlar eline geçince bağımlılığı ev yapımı ilaçlara kaydı. Bu ilaçları tüketen John’un aklına kendisi bir ilaç yapma fikri geldi ve zorluklarla ilk Coca-Cola karışımını yarattı. Arkadaşlarına denetti ve aldığı geri dönüt dolayısıyla eczanelerde satmaya başladı.
Coca-Cola’nın Popülerleşmesi
İçeceğin tarifini 2300 dolara satın alan Asa Candler 1892 yılında The Coca-Cola Company şirketini kurdu ve ürünü geliştirmeye başladı. Reklamlarında Coca-Cola’yı bir ilaçtan ziyade bir meşrubat olarak tanıtmaya başladı ve ABD’nin tümüne yaydı. 1905 yılında içecekteki kokain kaldırıldı ve içindekiler değiştirildi.
En Büyük Başarı
1914 yılında başlayan 1. Dünya Savaşı ile birlikte Coca-Cola şu ana kadar olan en başarılı dönemine giriyor. Savaşta üniforma giyenlere %95 indirimin yanında ordu yiyecek ve içecekleri arasında en şekerli içecek oluyor. Coca-Cola bir adım daha ileri gidiyor ve savaş sırasında ABD’nin etkisini arttırma inancıyla denizaşırı ülkelerde fabrika açıyor. Askerler savaş ortasında verdiği histen dolayı içtikleri için Coca-Cola büyümeye devam ediyordu. Bunlar devam ederken firma, Nazi Almanya’ya ürününü satma peşindeydi. Bir süre sonra Almanya’ya gelen kısıtlamalar sonucunda Coca-Cola satılamadı ancak Max Kieth, Almanya’nın en büyük meşrubat şişeleme operasyonunun başındaki adam, yemek artıklarını kullanarak Fanta adlı ayrı bir içecek oluşturdu ve bu içecek de Coca-Cola ile beraber satılmaya başlandı. İlerleyen zamanlarda şirket; aşırı su kullanımı, işçi hakları, çocuk işçi çalıştırma ve birçok etik dışı olay ile karşımıza geldi. 2003 yılında bu balon patladı ve yıllarca devam edecek olan işçi sendikalarını öldürme ile alakalı davalar açıldı ve iddialar ortaya atıldı.
Günümüz
Savaş sonrasında içindekiler yeniden değişti ve Dünya’nın her yerine yayıldı. Artık Coca-Cola, rakibi Pepsi ile beraber gazlı içecek marketinin %90’ına sahip. Zaman geçtikçe açığa çıkan çalışmalar Coca-Cola’nın sağlık için kötü olduğunu gösterdi ama insanlar yine de tüketmeye devam ediyor çünkü şirket daha çok araştırma ihtiyacının olduğunu belirtip kafa karıştırmaya çalışıyor. Bu insanların Coca-Cola sevgisini azaltmıyor ve hatta yeni çıkan formüller ile arttırıyor. Coca-Cola’yı sevmeyenler olsada, ara sıra hepimiz sıcak bir günde sahildeki soğuk Coca-Cola’yı ararız. Onu güzel yapan şey de bu zaten.
Kaynakça:https://www.youtube.com/watch?v=ELu8y6eK-0g&ab_channel=MagnatesMedia, https://tr.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola, https://www.coca-cola.com/tr/tr/about-us/history