Şüphesiz Galata Kulesi İstanbul’un göz bebeğidir. Ne savaşlar ne depremler ne yangınlar görmüştür ama eninde sonunda o heybetine yeniden kavuşmuştur. Bu kule ihtişamlı olduğu kadar güzel de bir geçmişe sahiptir. Evet sevgili okurlar, bu yazımızda sizlere; İstanbul’un en turistik, en büyüleyici ve en etkileyici simgelerinden biri olan Galata Kulesi’nden bahsedeceğiz.
Galata Kulesi’nin Tarihi
Aslına bakarsanız Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olarak kabul ediliyor. İstanbulu süsleyen bu görkemli yapı ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 – 508 yılında inşa edilmiştir. Yalnız tarih boyunca yaşanan binbir savaş ve deprem yüzünden kule epey bir zarar görmüş, 1204 yılında yapılan 4. Haçlı Seferinde ise neredeyse tamamen yıkılmıştır. Günümüzde gördüğümüz bu kuleyi 1349 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir.
O yıllarda bu kule İstanbul’un en büyük kulesiymiş buna rağmen kule 1445-1446 yılları arasında yükseltilmiştir. Osmanlı, Doğu Roma İmparatorluğu’nu namıdiğer Bizans’ı fethettikten sonra Galata kulesi bir depremden zarar görmüştür. Ardından hemen Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır. Sonraki zamanlarda kule farklı yıllarda sayılı onarım ve restorasyonlara şahitlik etmiştir.
Galata Kulesi ve Hezarfen Ahmet Çelebi
Galata kulesini güzelliği haricinde tarihsel açıdan önemli kılan bir diğer unsur ise Dünya’nın ilk uçan insanının, uçuşuna bu kuleden başlamış olmasıdır. Evet, tarihte ilk uçan kişi bir Türk’tür ve Hezarfen Ahmet Çelebi’nin ta kendisidir. Evliya Çelebi’nin yazdığı seyehatname’de geçen bir anlatıya göre Hezarfen Ahmet Çelebi, 1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi’nden kuş kanatlarına benzer bir araç takarak kendini boşluğa bırakmış, İstanbul Boğazı’nda 3.358 metre süzülerek Üsküdar’da yer alan Doğancılar Meydanı’na inmiştir.
İşte Galata Kulesinin tarihi böyledir. Ayrıca kökeni Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan bir efsaneye göre kuleye ilk kez beraber çıkan bir kadın ve erkek mutlaka evlenirmiş fakat eğer taraflardan biri kuleye daha önce çıkmışsa bu durum gerçekleşmezmiş.
Kaynakça: kulturportali.gov.tr, flypgs.com
Biz Türklerin çok sevdiği bir oyun olan “tavla” ile ilgili yazımızı da buradan okuyabilirsiniz! TIKLAYINIZ
Tebrikler