Nedir Bu Jazz Fusion?
Öncelikle jazz fusion veya sadece fusion, caz müziğiyle rock, funk, blues gibi başka janrlarıyla sentezlenerek oluşturulan bir caz türüdür. 1960’ların sonunda oluşan bu tür kısa sürede Miles Davis, Chick Correa ve Herbie Hancock gibi önemli isimlerin önderliğinde popülerlik kazandı. Japonya gibi köklü bir caz kültürü olan bir ülke de bu trendden ayrı kalacak değildi. Bu yazının konusu olan Casiopea da tam bu duruma uygun bir grup.
Casiopea’nın Kuruluş Yılları
Casiopea, gitarist Issei Noro ve basçı Tetsuro Sakurai öncülüğünde kuruldu. İsmini Cassiopeia takımyıldızından alan grubun ilk performanslarından biri 1976’da Yamaha’nın amatör band’ler için düzenlediği EastWest etkinliğiydi. Casiopea, EastWest ’76’ya Issei Noro (g), Tetsuro Sakurai, Hidehiko Koike (k) ve Tohru Suzuki (d) olarak katıldı, fakat kısa süre sonra Koike ve Suzuki aynı zamanda başka projelerde de çalıştıkları için gruptan ayrıldılar. Koike’nin yerine Minoru Mukaia, Suzuki’nin yerine de Takashi Sasaki’nin geçmesiyle Casiopea orijinal formasyonunu kurdu.
Sonraki sene EastWest ’77’ye de katılan Casiopea ilk resmi konserini Ocak 1978’de verdi. Daha sonrasında da self titled albümleri “CASIOPEA” Mayıs 1979’da çıktı. Aynı senede “Super Flight” albümünü de yayınladıktan sonra Sasaki, grubun turnesinden sonra Ocak 1980’de gruptan ayrılma kararı aldı, Sasaki’nin yerine daha sonra iki dönemde daha grubun davulculuğunu yapacak (ve hala da davulculuğunu yapan) Akira Jimbo geçti.
Casiopea Popülerleşiyor
Jimbo gruba dahil olduktan sonra Casiopea albüm çıkarmaya son hız devam ediyordu. 1981’de çıkan Crosspoint albümünde grubun en önemli şarkılarından “Galactic Funk” ilk kez yer aldı (daha sonra live albümlerle birlikte 10 farklı versiyonu olacak). Grup bu dönemler Japonya’da popülerliğini arttırıp ülke çapında turneler düzenliyordu. 1982’de yayınlanan Mint Jams (Live) albümü grubun en önemli eserlerinden biri olmayı başardı. Mint Jams’teki Domino Line performansı birçok insan için şarkının favori versiyonu oldu. Sonralarında vokal bulunan albümler gibi farklı şeyler denedikleri bu dönem grubun kurucu üyelerinden basçı Tetsuro Sakurai’ın ayrılmasıyla son buldu.
Sakurai’dan Sonrası, Şu Anda Ne Yapıyorlar?
Sakurai gruptan ayrıldıktan sonra basçı olarak yerine Yoshihiro Naruse geçti ve geldiğinden beri gruptan ayrılmadı. Aslında grubun tarihini 4’e ayırabiliriz. Önceki bölümde anlattığımız Sekurai’ın ayrılışına kadar olan bölüm Casiopea 1st. Sonrasında Sekurai’ın ayrılışı ve Naruse’nin basa geçmesiyle beraber 1990’dan 2006’ya kadar olan bölüm ise Casiopea 2nd. Bu bölümde hala albümler ve live albümlerin bir de “Asian Dreamer” isimli bir de önceki şarkılarını cover’ladıkları bir self cover albümleri var. Ağustos 2006’a kadar devam eden bu süreç Noro’nun bir sonraki bilgilendirmeye kadar tüm grup aktivitelerini durdurduğunu belirtmesiyle bitti.
2006-2012 arası Casiopea bir nevi bir aradaydı. Bu dönemde Noro “Inspirits” isimli bir fusion grubu kurdu. Klavyeci Minoru Mukaiya ise oyun müzikleri ve “tren jingle’ları” yaptı (ciddiyim Japon tren istasyonlarında çalan kısa ezgiler besteledi).
2012’de klavyeye Kiyomi Otaka’nın geçmesiyle beraber Casiopea 3rd kuruldu. Aynı zamanda grubun ilk kadın üyesi olan Otaka’yla beraber Casiopea 3rd albüm çıkarmaya devam etti. Bu dönem de Akira Jimbo’nun gruptan ayrılmasıyla son buldu
Son olarak da 2022’de Jimbo’nun yerine Yoshimori Imai’nin geçmesiyle beraber grup son hali olan Casiopea-P4 halini aldı. Grup müzik yapmaya günümüzde de devam ediyor.
Casiopea’nın Tarzı, Müzikleri Bize Neyi İfade Etti?
Casiopea bir fusion grubunun size vadettiği her şeyi verdi. Enerjik bir altyapı, funky bassline’lar, büyüleyici solo’lar ve daha birçok şey. Casiopea’nın müziğini dinlerken size en çok keyif veren şeylerden biri de grubun bu müziği icra ederken aldıkları zevk.
Bunu basit bir örnekle göstereyim. 1980 ABC Hall konserinde Mukaiya solo atarken Horo ve Sekurai soloya vibe’layıp dans etmeye başlıyorlar. Mukaiya da solosu boyunca sürekli ağzı açık gülmeye devam ediyor. Aşağıdaki videoyu izleyip bu videodan hiç zevk almadım demeyi deneyin.
Son Olarak… Şarkı Önerileri
İlk olarak, Time Limit. İlk albümlerinin ilk şarkısı, grubun enerjik ritimleri ve baslarına çok iyi bir giriş ve harika bir tanıtım.
İkinci olarak, Asayake. Japonca’da gün doğumu demek olan bu şarkı çoğu albümlerinde ve konserlerinde var, ve her biri birbirinden hoş.
Son olarak da Domino Line. Açıkçası grubun herhangi bir şarkısı önerilik olabilir ama benim kesin tavsiyem olarak bu üçünü seçtim. Bu yazıyı yazarken de Casiopea dinliyorum. Eğer siz de bu tarz funk ve caz ritimlerini seviyorsanız gruba bir şans verin derim.
Alkolün Yasak Olduğu Dönem Bara Gitmek: Speakeasy’ler TIKLAYINIZ
PlayStation’ın Çıkış Hikayesi: Nintendo’nun En Büyük Hatası TIKLAYINIZ