Thursday, May 22, 2025
Ana SayfagastronomiKim Sevmez Ki? Çikolatanın Tarihi

Kim Sevmez Ki? Çikolatanın Tarihi

Herkese merhaba, bu yazımızda birçoğumuzun çok sevdiği, keyifle yediği, hatta zaman zaman uğruna kardeşleriyle kavga bile ettiği o yiyeceğin yani çikolatanın tarihine değineceğiz. 

Çikolatanın geçmişi 4000 yıl öncesine yani milattan öncesine kadar dayanıyor. Çikolata ilk kez Meksika’da ortaya çıkmış olup o zamanlar içecek şeklinde kullanılıyordu. Çikolata çok değerli ve herkese sunulmayan bir içecekti ve sadece kutsal seremonilerde soylular, din adamları, krallar tarafından içilirdi. 

Mayalar, Orta Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarına kakao tohumu eker ve bu sayede kakao ağacı yetiştirirdi. Mayalar yetişen kakaonun kutsal olduğunu, mutluluk ve huzur getirdiğini düşünüp kakaoyu tanrı kabul etmişlerdir. 

çikolata ve kültür
çikolatanın tarihi

Hernan Cortes adlı İspanyol kaşif kakaoyu Amerika’dan Avrupa’ya ve oradan da dünyaya yayılmasını sağlamıştır. İspanyollar kakao içeceğine şeker atarak günümüz çikolatasının yapımı için önemli bir adım atmıştır. İspanyollar bu buluşu yaklaşık bir asır boyunca dünyadan saklamışlardır. Kral III. Phillip’in kızı Prenses Anne ile Fransa Kralı XIII. Louis evlenince çikolata Fransa’ya götürülmüş ve tarihe yön vermiştir. 

Avrupa’da artan çikolata talebi üzerine kakao tarlaları kurulmaya başlamış hatta Hollandalı kimyager Coenraad Johannes van Houten’ın icadı kakao makinesiyle çikolata bir devrime uğramıştır. Bu makine ile çikolata üretimi hızlanmış ve piyasadaki maliyeti düştüğü için halkın da erişebileceği bir yiyecek haline gelmiştir. İlk kez 1847’de, J.S. Fry & Sons adlı bir İngiliz şirketi yenilebilir katı çikolatayı üretmiştir ve çikolatanın seri üretimi için önemli bir gelişme sunmuştur.

Çikolata ve Anadolu

1693 yılında İtalyan gezgin Gemelli Careri, yanında kakao ile İzmir’e gelir ve bir arkadaşına çikolata içeceği ikram eder ve bu şekilde çikolata Anadoluya gelmiş olur. Uzun bir süre Osmanlı’da kakao saray içinde ve saray halkı için kullanılan bir yiyecek olur. Zamanla Anadolu’da yapılan fabrikalar ile çikolata üretimi gelişilir. Günümüzde de süregelen bir çikolata markası olan Nestle 1909’da Türkiye’ye girmiş. 1927’de ise eski bir bira fabrikasını çikolata fabrikasına dönüştürerek üretime başlamıştır.

Bunları Biliyor Musunuz?

  • Araştırmalara göre kadınlar erkeklerden daha çok çikolata yiyor. 
  • Dünyada çikolata en çok İngiltere ve İsviçre’de tüketiliyor. 
  • Eski dönemde Aztekler, kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullanmıştır. 
  • Kakao ağaçları 200 yıla kadar dayansa da yalnızca 25 kakao meyvesi verir. 
  • Kakao yağı eskiden ilaç olarak da kullanılmıştır. 18. yüzyılda doktorlar kakao yağını sütle karıştırarak ilaç olarak satmışlar.
  • 500 gramlık bir çikolatanın içinde hemen hemen 400 adet kakao çekirdeği vardır. 
  • Dünyada en çok çikolata üretimi Afrikadadır. 
  • Çikolata; sütlü, bitter ve beyaz çikolata olsa da, beyaz çikolatanın içerisinde genelde çikolata özütü ve kakao çekirdeği bulunmadığı için çikolata sayılmamaktadır. 

Tarihin Tadı: Kahvenin Osmanlı’dan Avrupa’ya Yolculuğu TIKLAYINIZ
Flörtleşmek ve Tinder Yerine Süpermarketlere Gitmek: İspanya’da Mercadona TIKLAYINIZ
Alkolün Yasak Olduğu Dönem Bara Gitmek: Speakeasy’ler TIKLAYINIZ
Bir İtalyan Klasiği: Aperol Spritz’in Tarihi TIKLAYINIZ

¡Que viva América!





CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başka Yazılar

Kaçırmayın!