Hepimiz bir zaman denize girmişizdir. Yazlık şehirlerdeki denizler tuzlu su ve kumdan ibaret olsa da bu bölgelerden uzaklaşınca işler biraz daha ciddileşiyor. Normal okyanuslarda balıklar ve birkaç tane daha denizaltında yaşayan canlı bulunur. Ancak Dünya’nın en derin noktasına yani Mariana Çukuruna gidince işler biraz değişiyor.
Mariana Çukuru’na İniş
Mariana Çukuruna dalmak için basınçtan etkilenmeyen bir dalgıç olduğumuzu varsayalım. Daldıktan sonraki ilk 40 metre gayet normal. Acemi dalgıçlar ve yüzücülere rastlamak gayet normal. Daha derine inince yaklaşık 70 metrede Orca balinasını görebiliriz. Biraz daha derine inince 100 metre derinlikte profesyonel dalgıçları ve köpekbalıklarını görebiliriz. Yaklaşık 200 metre derinliğe inince artık etraftaki ışık gidiyor ve ortam karanlıklaşmaya başlıyor. 500 metre derinlikte Mavi Balina ve egzotik balıklara rastlayabiliriz. 1 kilometrede Batiyal Zon adı verilen zifiri karanlık bölgeye giriyoruz. 1.5 kilometrede balıkçıların ağlarına rastlamak mümkün. 3 kilometre derinlikte mercan resiflerini bir ışık aracılığıyla görebiliriz. 4.5 kilometre derinlikte karşımıza çıkan balıklar gayet korkunç bir vaziyette, bunun bir örneği Fenersiler balığı. Sonunda 6 kilometre derinlikte Mariana Çukuruna giriyoruz.
Çukurun Kendisi
Bu kadar indik ama yine de çukura daha yeni ulaştık. Bu kadar derine gitmek insanlar için mümkün değil çünkü bu derinlikteki basınç insan vücuduna çok geliyor. Bu kısımla ilgili çok bilgimiz yok. Biz yinede buraya inebildiğimizi varsayalım. 8 kilometre derinlikte Liparidae balığını görüyoruz. Bu balık yüksek basınçlara dayanabiliyor ve şeffaf derisi var. Bu noktadan sonra canlı yok. Artık çukurun dibine inmeye hazırız. 10927 metrede Mariana Çukuru’nun dibine iniyoruz.
Çukurdan Çıkış
Mariana Çukuru hala çok bilmediğimiz bir yer. Birkaç bilim adamı denizaltıyla dibe inse bile bilmediğimiz çok şey var. An itibariyle çalışmalar devam ediyor ve Dünya’nın en derin noktasını insanlık tamamen keşfedecek.
Yukarıdamızdaki Gizemli Boşluğu Öğrenmemiz: Uzay Keşiflerinin Tarihi TIKLAYINIZ
Hepimizin İçtiği Coca-Cola’nın Rahatsız Edici Tarihi TIKLAYINIZ
kaynakça:https://tr.wikipedia.org/wiki/Mariana_%C3%87ukuru, https://www.whoi.edu/know-your-ocean/ocean-topics/how-the-ocean-works/ocean-zones/midnight-zone/, https://en.wikipedia.org/wiki/Snailfish , https://www.youtube.com/watch?v=eeW1DU05j7U&ab_channel=BRIGHTSIDE https://en.wikipedia.org/wiki/Anglerfish